2014. március 31., hétfő

Fánk fülbevaló minta

Igazából Csenge fülbevaló lett a neve és a fánk medálnak is. Elkészítettem a fülbevaló párját és közben fotóztam. Egyszerű és nem is túl nagy fülbevaló lesz.

Hozzávalók:  

8-8 db piramid gyöngy (6 mm)
4 mm csiszolt gyöngy
3 mm csiszolt gyöngy
8/0 kásagyöngy
11/0 kásagyöngy
gyöngyfűző tű, cérna, fireline ....
fülbevaló alap


1. Felveszünk 4 db 3 mm csiszolt gyöngyöt, megcsomózzuk a szálat.



2. Raw technikával fűzünk 7 egységet a 3 mm-es csiszolt gyöngyökkel.





3-4. A nyolcadik egységgel összekötjük és egy kört formálunk.


5. Az egyik oldalon fűzünk tovább. Felveszünk 1 db 4 mm csiszolt - 1 db piramid - 1db 4 mm csiszolt gyöngyöt és RAW technikával a 3 mm gyöngy fölé fűzzük. 




6-7. Kivezetjük a szálat a 4 mm-es csiszolt gyöngyön és felveszünk 1 db piramid és 1 db 4 mm-es csiszolt gyöngyöt, majd szemből beleöltünk a következő 3 mm-es gyöngybe. Az új gyöngyöket zöld pöttyökkel a már meglévő gyöngyöket (a RAW egységen belül) kékkel jelöltem.




8-9. A 8. képen megpróbáltam berajzolni a fűzés irányát, remélem látható. A 4 mm-piramid-4 mm gyöngyökön körbevezetve a következő 3 mm-es gyöngyön jövünk ki. Ezután felfűzünk 1 db 4 mm-es csiszolt gyöngyöt és 1 db piramid gyöngyöt, majd az előző egység 4 mm-es gyöngyébe fűzve levezetjük a szálat a 3 mm-es gyöngybe és feljövünk az újonnan felfűzött 4 mm-es gyöngyön. Ezeket a lépéseket ismételjük amíg körbe nem érünk.


10. Az utolsó egységnél feljövünk az egyik 4 mm-es csiszolt gyöngyön, felveszünk 1 db piramid gyöngyöt, majd a legelső egység 4 mm-es csiszolt gyöngyébe öltünk és átfűzünk a 3 mm-es gyöngyön és a 4mm-es gyöngyön. A pöttyök jelölik az egy RAW egységhez tartozó gyöngyöket. Zöld pötty az új gyöngy, kék pöttyök a meglévő gyöngyök.


11. Az egyik oldal elkészült. Átmegyünk a 3 mm-es csiszolt gyöngyökből álló alap másik oldalára és ugyanezeket a lépéseket ismételjük, azzal a különbséggel, hogy piramid gyöngyöt már nem kell felfűznünk, hanem az előzőleg befűzött piramid gyöngyökön kell átfűznünk.


12. Felveszünk 1 db 4 mm-es gyöngyöt, átfűzünk a már meglévő piramid gyöngyön (kék pötty)......


13. .... felveszünk 1 db 4 mm-es gyöngyöt (zöld pötty), visszafűzünk a 3 mm-es gyöngybe, majd a 4 mm-es gyöngy-piramid gyöngy-4 mm-es gyöngy és a következő 3 mm-es gyöngyön tovább vezetjük a szálat.





14-16. A második oldal fűzése látható kis segítséggel pöttyözve és berajzolva a fűzési irányt.





17-18. A második oldal utolsó egységénél már csak össze kell kötni a meglévő gyöngyöket (kék pöttyökkel jelölve).


19-20. Elkészült az alap, már csak díszíteni kell. A piramid gyöngyön kivezetjük a szálat és a piramid gyöngyök közé körbe 3 mm-es csiszolt gyöngyöket fűzünk be.




21-22. Az egyik befűzött 3 mm-es gyöngy fölé 5 db 11/0 kásagyöngyből akasztót fűzünk.


23. Visszavezetjük a szálat a 3 mm-es gyöngyökből fűzött alapkörbe.



24. A 3 mm-es gyöngyök közé - mindkét oldalon - 11/0 kásagyöngyöket fűzünk.


25. Eldolgozzuk a szálakat.


26. Felszereljük a fülbevaló alapot.



27. Elkészült a fülbevalónk! Jó fűzögetést!

Remélem érthető a leírás. Aki jártas a raw technikában annak biztos sikerül, aki először fűz, annak remélem sikerült követhető leírást adnom. 

Aki jobban szereti, kezdheti az alapot keresztbefűzéssel (crossweave) is, úgy nem kell átfűzögetni a másik oldalra, hanem egyik oldalt az egyik szállal fűzi, a másikat a másikkal. Egyébként nincs jelentősége, csak annyiban, hogy ki, melyik módszert szereti jobban.

3 megjegyzés: